Waar zijn koolhydraten voor?

Waar zijn koolhydraten voor?

Koolhydraten Afallen Voeding Snelle en langzame

De laatste jaren zijn wij steeds meer bewust van onze voeding. Iedereen heeft wel eens een bepaalde dieet geprobeerd of heeft informatie gezocht over voeding. Er zijn tegenwoordig veel verschillende diëten die het een en ander resultaat beloven. Maar wat werkt nou echt en wat werkt er totaal niet. Waar je eerst mee moet beginnen is de basis van onze lichaam in combinatie met voeding kennen. Dan kun je goed begrijpen welke diëten wel gaan werken en welke juist negatieve resultaat zal opleveren. Je lichaam heeft een bepaalde voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Dit kun je doen door goed te eten en eventueel aanvullen met voedingssupplementen.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn net als vetten brandstoffen voor je lichaam. Je hebt deze nodig om goed te kunnen functioneren. Vooral voor de hersenen en de rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. De hersenen kunnen zelfs niet eens zonder koolhydraten. Sommige koolhydraat rijke producten bevatten voedingsvezels. Deze zijn belangrijk voor je darmen. In veel producten die geworden geproduceerd door bedrijven word koolhydraten toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat een product een zoete smaak krijgt.

Wat gebeurd er met koolhydraten?

Na dat de koolhydraten zijn verteert worden het glucose, deze worden opgenomen in je bloedbanen. Glucose worden daarna opgenomen door de weefsels die het nodig hebben. In je spieren worden de glucose omgezet in glycogeen. Glycogeen word gebruikt op het moment dat je spieren inspanning gaat leveren. Hoeveel koolhydraten heb je nodig Je lichaam kan maar weinig koolhydraten opslaan. Je lichaam wil eigenlijk alle koolhydraten die je binnen krijgt gelijk verbranden. Wanneer je dus meer koolhydraten binnen krijgt dan dat je verbrand zal je lichaam het bewaren als vet. Hoeveel koolhydraten je nodig hebt is per persoon verschillend. Vaak wordt als advies 30% - 40% van het totale aantal Kcal moet koolhydraten zijn. Er zijn een aantal variabelen waar mee je rekening moet houden wanneer je wil uitreken hoeveel koolhydraten je nodig hebt. Je moet rekening houden met je lichaamsgewicht, leeftijd, geslacht, doelstelling (wil je aankomen of afvallen?), dagelijkse hoeveelheid beweging, sportactiviteiten. Het is daarom moeilijk te bepalen voor iedereen wat de standaard is. Zoals de huidige advies van de overheid dat mannen bijvoorbeeld 2500 Kcal moet eten. Is niet bij iedereen dus van toepassing.

Kiezen welk dieet bij u past

Voordat u ook maar enig afvalprogramma gaat volgen, moet u eerst uw huisarts raadplegen om te zien of een van de volgende punten op u van toepassing zijn:

  • U heeft een chronische aandoening, met name hartaandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes, ineraandoeningen of leverafwijkingen;
  • U neemt medicijnen in;
  • U bent zwanger;
  • U bent ouder dan 40 jaar en moet meer dan een aantal kilo's afvallen;
  • U bent van plan om ook aan lichaamsbeweging te gaan doen. maar u hebt de afgelopen paar jaar niet regelmatig bewogen.

Alle diëten op basis van koolhydraten zijn voornamelijk effectief in het aanpakken van overtollig vet rond uw middel, dus zijn ze goed voor diegenen die het klassieke bierbuikje hebben. Mensen die dik zijn rond hun middel lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten dan diegenen die vet op hun heupen en dijen hebben. Controleer de omvang van uw middel en heupen. Als de omtrek van uw middel ongeveer net zo groot is of zelfs groter is dan uw heupomtrek, valt u binnen deze categorie en moet u snel een koolhydraatarm dieet gaan volgen. Koolhydraatarme diëten zijn ook de moeite waard voor mensen die andere afvalprogramma's zijn begonnen maar deze niet konden volhouden. Misschien kregen ze te veel trek, of vonden ze de maaltijdbereiding te omslachtig, of verloren ze niet zo constant gewicht als zij hadden gehoopt. Tegenwoordig zijn er een hoop lekkere koolhydraatarme recepten online te vinden. Op deze site behandelen we zoveel mogelijk van en de meest populaire diëten op basis van koolhydraten, waarbij u telkens een opsomming aantreft van de voor- en nadelen. Ook vindt i op deze site u enkele voorbeelden van koolhydraatarme menu's. Kies die menu's uit die u gemakkelijk in uw leefstijl kunt opnemen en het beste bij uw voedsel-voorkeuren passen.

Vet verbranden
Auteur: Lisa

Koolhydraatarme Weetjes

Handig om te weten!

Koolhydraten

Welke producten bevatten koolhydraten?

Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt hoef je niet alle koolhydraten te vermijden, dat zou namelijk ook niet gezond zijn om een hele voedingsgroep te vermijden. je vermijd alleen de snelle koolhydraten en vervangt deze door langzame koolhydraten. Je zult wel minder koolhydraten eten dan je waarschijnlijk gewend bent. Deze snelle koolhydraten kun je beter vermijden:(wit) brood, aardappelen, pasta, witte rijst, suiker, frisdrank en junkfood. Vervang deze bijvoorbeeld door: volkoren producten, zoete aardappel, havermout en zilvervliesrijst.

Eiwitbronnen

Macronutriënten

Wist je dat 1 gram koolhydraten 4 kcal levert? Eiwitten leveren ook per gram 4 kcal en vetten leveren met gram 9 kcal. Koolhydraten, vetten en eiwitten samen noem je de macronutriënten.

gespierde man en dikke man

Wist je dat...

Je 3500 Kcal moet verbruiken om een halve kilo lichaamsvet te verbranden?