Kleine veranderingen kunnen van grote invloed zijn op je gezondheid

Kleine veranderingen kunnen van grote invloed zijn op je gezondheid

Gezondheid Afvallen Tips Voeding

Een recente studie aan de Universiteit van Cambridge heeft aangetoond dat je door te stoppen met roken, lichte beweging en dagelijks 5 porties groenten en fruit maar liefst tot 11 jaar aan je leven kunt toevoegen! Wij geven je hier maar liefst 19 tips waarmee jij je lichaamsklok terug kunt draaien.

Eet meer van het goede en minder van het slechte

Eet meer:

 1. Vijf porties groenten en fruit per dag verminderen het risico op hart- en vaatziektes, beroertes en bepaalde vormen van kanker tot maar liefst 20%.
 2. Eet gevarieerd: Eet diverse soorten groenten en fruit, en kies vooral ook de felgekleurde groenten en fruitsoorten omdat deze de meeste anti-oxidanten bevatten en je beschermen tegen ziekte. Denk aan broccoli, bessen, tomaten,rode pepers, uien en ma&iml;s.
 3. Vette vis is rijk aan omega 3 vetten en beschermen je lichaam tegen hart- en vaatziektes. Het werkt ook nog eens bloeddruk verlagend en vermindert de symptomen van artritis. Denk aan zalm, sardientjes en makreel.
 4. Olijfolie heeft een gunstige uitwerking op het hart en de bloeddruk en is rijk aan cholesterol verlagende mono-onverzadigde vetten.
 5. Volkoren granen zit boordevol vitale vezels, bouwstoffen en anti-oxidanten. Denk aan havermout, gerst, bruine rijst en volkoren tarwe.
 6. Noten zijn rijk aan proteïnen, vezels, essentiële vetzuren, mineralen en vitaminen.

Eet minder:

 1. Zout: de meeste mensen eten teveel zout omdat zoveel producten al zout bevatten. Zout verhoogt echter het risico op hart- en vaatziektes en hoge bloeddruk.
 2. Geraffineerde voedingsmiddelen: denk hierbij aan wit brood, cake en koekjes. Ze bevatten geen vezels, dus ga zoveel mogelijk voor de volkoren variant.
 3. Verzadigde vetten: Deze zitten vooral in vlees, volle melkproducten, kant-enklare maaltijden en dierlijke boter. Slecht voor je hart!

Slechte gewoontes

Dankzij onze snelle gehaaste maatschappij met allerlei verleidingen hebben de meeste van ons slechte gewoontes eigen gemaakt:

 1. Roken: STOPPEN! Een op de 2 rokers sterft aan de gevolgen van roken!! STOP DUS! (Wil jij stoppen? Ontvang de gratis VIDEO-Reeks van Eric Eraly.Hij is in Vlaanderen en Nederland zeer gekend en succesvol met zijn Gemakkelijk Stoppen Met Roken Methode.)
 2. Zorg voor voldoende nachtrust. Idealiter slaap je minstens zeven tot acht uur per nacht. Als je niet voldoende slaapt heeft dit op de lange termijn gevolgen voor je algemene gezondheid. Een onderzoek aan de Universiteit van Harvard heeft aangetoond dat mensen die niet voldoende slapen minder lang leven en bovendien zijn ze vatbaarder voor allerlei aandoeningen.
 3. Beweeg! Ga bijvoorbeeld elke dag voor je ontbijt een half uurtje te wandelen. Dit is niet alleen goed voor je lijn, maar het verlaagt ook je risico op hart- en vaatziektes, hoge bloeddruk en het verhoogt je immuunsysteem en helpt infecties te bestrijden.

Geest en lichaam

Geest en lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is dus belangrijk dat je geestelijk ook goed voor jezelf zorgt.

 1. Verminder stress. Een portie stress zo nu en dan is helemaal niet verkeert. Het geeft je een adrenaline-rush en de drive uitdagingen aan te gaan. Chronische stress daarentegen is ongezond: je kunt er hart- en vaatziektes van krijgen evenals een te hoge bloeddruk.
 2. Lach! Lachen verhoogt het immuunsysteem en reduceert pijn. Daarnaast ondersteunt lachen de algehele bloedsomloop en verbetert het je gemoedstoestand enorm!

Voorkomen is beter dan genezen

Zorg ervoor dat je jezelf regelmatig laat onderzoeken door een arts en vergeet ook niet je gebit!

 1. Poets je tanden goed en flos! Een schoon en mooi gebit ziet er niet alleen goed uit, het zorgt er ook voor dat je gezond blijft. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de bacteriën in je mond mede verantwoordelijk zijn voor aderverkalking, en dit kan weer leiden tot een hartaanval of een beroerte.
 2. Laat je testen voor diabetes. Met name diabetes type 2 heeft een sluipend verloop. Het kan dus zijn dat je het al jaren hebt voordat de daadwerkelijk diagnose wordt gesteld. Vage symptomen van diabetes zijn: dorst, vaak moeten plassen, wazig zijn en vermoeidheid.
 3. Veel mensen zijn bezig met hun gezondheid. Door middel van gezond eten en sporten denken veel mensen dat ze er alles aan doen om gezond te zijn, echter vergeten veel mensen om ook op hun bloeddruk te letten. Met name een hoge bloeddruk kan slecht zijn voor je gezondheid. Daarom is het tijdens het gezondere leven ook belangrijk om af en toe met een bloeddrukmeter de bloeddruk bij te houden. Hou je bloeddruk onder controle: maar liefst een op de vijf volwassenen heeft een te hoge bloeddruk en loopt hierdoor het risico op een beroerte, hartaanval of hartfalen. Laat je bloeddruk regelmatig controleren!
 4. Hou je gewicht in de gaten. Hier zijn we in het Mentale Dieet Programma natuurlijk druk mee bezig. Een extra stimulans om nu eens en voor altijd die kilo's kwijt te raken: overgewicht kan je levensduur verkorten, leiden tot diabetes type 2 en hart- en vaatziektes.
 5. Zorg voor sterke botten! Een op de twee vrouwen en een op de vijf mannen boven de vijftig hebben te maken met een botbreuk. Zorg dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt en dat je voldoende beweegt.
gezondheid
Auteur: Lisa

Koolhydraatarme Weetjes

Handig om te weten!

Koolhydraten

Welke producten bevatten koolhydraten?

Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt hoef je niet alle koolhydraten te vermijden, dat zou namelijk ook niet gezond zijn om een hele voedingsgroep te vermijden. je vermijd alleen de snelle koolhydraten en vervangt deze door langzame koolhydraten. Je zult wel minder koolhydraten eten dan je waarschijnlijk gewend bent. Deze snelle koolhydraten kun je beter vermijden:(wit) brood, aardappelen, pasta, witte rijst, suiker, frisdrank en junkfood. Vervang deze bijvoorbeeld door: volkoren producten, zoete aardappel, havermout en zilvervliesrijst.

Eiwitbronnen

Macronutriënten

Wist je dat 1 gram koolhydraten 4 kcal levert? Eiwitten leveren ook per gram 4 kcal en vetten leveren met gram 9 kcal. Koolhydraten, vetten en eiwitten samen noem je de macronutriënten.

gespierde man en dikke man

Wist je dat...

Je 3500 Kcal moet verbruiken om een halve kilo lichaamsvet te verbranden?