Koolhydraatarm dieet: Dr. Atkins Nieuwe Dieet Revolutie

Koolhydraatarm dieet: Dr. Atkins Nieuwe Dieet Revolutie

Dr. Atkins Dieet Voeding Koolhydraatarm

De pionier Dr. Atkins overleed in 2003, maar zijn dieetindustrie leeft voort en zijn boeken staan in de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië nog altijd bovenaan in de lijst van bestsellers. Zijn Nieuwe Dieetrevolutie is een eiwitrijk dieet waarin geen suiker en enkelvoudige koolhydraten zijn toegestaan. In de introductiefase van het dieet komt zelfs bijna helemaal geen koolhydraat voor, alleen 3 kopjes groene salade per dag, of twee kopjes salade en 1 kopje zetmeelarme groene groenten. Het doel van dit tweewekenplan is om een status van 'ketose' te bereiken, waarbij het lichaam vet als brandstof begint te verbranden en er snel gewicht wordt verloren (tussen 1 en 5 kg in de eerste week). Wanneer vet wordt afgebroken, wordt het omgezet in ketondeeltjes die in het lichaam meestal als afval worden gezien en via de urine- of de luchtwegen worden uitgescheiden. Het is van essentieel belang dat u minstens acht grote glazen water per dag drinkt om uw lichaam te helpen de ketonen uit te scheiden, anders loopt u het risico op uitdroging en nierproblemen.

Voor de daaropvolgende fasen van het dieet kunt u nagaan of u zich nog steeds in de ketosefase bevindt door bij een drogist een urinetestpakketje te kopen, of door uzelf heel eenvoudig regelmatig te wegen en minder koolhydraten te eten als het gewichtsverlies afneemt. Tijdens de beginfase van het Atkins-dieet eet u eiwitten, goede vetten en slechts 20 gram netto koolhydraten per dag. In de tweede fase, die bekend staat als Continu Gewichtsverlies (CG), kunt u 5 gram netto koolhydraten per dag toevoegen en deze hoeveelheid per week verhogen, d.w.z. in week drie kunt u 25 gram netto koolhydraten per dag eten, en in week vier 30 gram, enz. De koolhydraten die u toevoegt, moeten afkomstig zijn van noten, zaden, groenten, kaas en bessen. Blijf 5 gram per week toevoegen totdat u geen gewicht meer verliest. Dit is het niveau waarop uw koolhydratenbalans in evenwicht is; normaal gesproken is dat tussen 40 en 60 gram per dag. Wanneer u nog 2 tot 4 kg van uw streefgewicht af bent, kunt u het niveau weer een klein beetje verhogen en tegen de tijd dat u dit bereikt, weet u hoeveel netto koolhydraten u dagelijks kunt eten om dat gewicht te behouden. Dr. Atkins raadt u aan om veel te bewegen terwijl u zijn dieet volgt, en bepaalde voedingssupplementen in te nemen, waaronder calcium. Als u uw streefgewicht heeft bereikt, zou u zijn Een leven lang Atkins moeten volgen, waarin tips en recepten staan, die u helpen om op dat streefgewicht te blijven.

Hoe gezond is het?

De status van ketose die het Atkins-dieet oproept, kan gevaarlijk zijn voor iemand met nierproblemen. Er zijn echter nieuwe berichten dat ketose een levensbedreigende situatie kan veroorzaken waarbij mineralen, zoals calcium en kalium, uit balans raken. Maar Atkins-specialisten beweren dat dit niet kan gebeuren als het dieet nauwkeurig wordt gevolgd. Ze geven aan dat niemand onder de 18 jaar hun dieet zou moeten volgen, en dat eerst een volledige medische controle moet worden ondergaan voordat iemand eraan begint. Zorg ervoor dat u nooit in de verleiding komt om de introductiefase langer dan twee weken vol te houden. Het grootste probleem dat de meeste mensen uit de medische wereld met deze diëten hebben, is dat Atkins gelooft dat het niet nodig is om verzadigde vetten te vermijden zolang u de inname van koolhydraten beperkt. Hij beweert dat vet smaak geeft aan het voedsel en ons een vol gevoel geeft, zodat we niet zoveel eten. Bovendien hebben volgens Atkins bloedtesten bij aanhangers van zijn dieet aangetoond, dat het dieet de bloeddruk kan verminderen en voor een betere balans kan zorgen van ongewenste vetten in het bloed. Als u meer over het Atkins-dieet wilt weten met betrekking tot deze kwestie, kunt u de website bezoeken: atkins.com. Zoals we al eerder hebben gezien, geloven cardiologen nog steeds dat we de inname van verzadigd vet drassch moeten verminderen, dus de strijd is nog niet volbracht. Als u een bepaalde chronische aandoening hebt, of als u ezorgd bent over uw hart (misschien omdat er in de imilie hart- en vaatziekten voorkomen), moet u uw uisarts raadplegen voordat u een Atkins-dieet begint. Het is mogelijk dat u last krijgt van verstopping vanwe-2 het gebrek aan vezels in de introductiefase, en van en slechte adem. Er bestaan twijfels over sommige suikervrije zoetstoffen die Atkins aanbeveelt; vraag om medisch advies als u deze wilt gebruiken.

Voordelen:

  • U zult sneller resultaat zien dan bij andere diëten, variërend van I tot 5 kg in de eerste week tot wekelijks I tot 2 kg daarna.
  • Het tellen van netto koolhydraten is eenvoudig en de principes van het systeem zijn zeer duidelijk.

Nadelen

  • Een slechte adem en verstopping (naast andere gezondheidsrisico's, zie hierboven).
  • Gebrek aan voldoende vezels kan op de lange termijn spijsverteringsproblemen geven.
  • Het zal moeilijk zijn dit dieet te volgen als u vegetarisch of veganistisch bent, omdat de nadruk wordt gelegd op dierlijke eiwitten.

Iedereen zou eerst zijn huisarts moeten raadplegen voor een medische controle,voordat aan dit dieet wordt begonnen en niemand onder de 18 jaar zou het moeten mogen proberen.

Courgetti met garnalen
Auteur: Lisa

Koolhydraatarme Weetjes

Handig om te weten!

Koolhydraten

Welke producten bevatten koolhydraten?

Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt hoef je niet alle koolhydraten te vermijden, dat zou namelijk ook niet gezond zijn om een hele voedingsgroep te vermijden. je vermijd alleen de snelle koolhydraten en vervangt deze door langzame koolhydraten. Je zult wel minder koolhydraten eten dan je waarschijnlijk gewend bent. Deze snelle koolhydraten kun je beter vermijden:(wit) brood, aardappelen, pasta, witte rijst, suiker, frisdrank en junkfood. Vervang deze bijvoorbeeld door: volkoren producten, zoete aardappel, havermout en zilvervliesrijst.

Eiwitbronnen

Macronutriënten

Wist je dat 1 gram koolhydraten 4 kcal levert? Eiwitten leveren ook per gram 4 kcal en vetten leveren met gram 9 kcal. Koolhydraten, vetten en eiwitten samen noem je de macronutriënten.

gespierde man en dikke man

Wist je dat...

Je 3500 Kcal moet verbruiken om een halve kilo lichaamsvet te verbranden?