Het belang van eiwitten bij een Koolhydraatarm dieet

Eiwitten kiezen

Eiwitten zijn de bouwstenen waaruit de cellen en li­chaamsweefsels en -vloeistoffen, zoals botten, spieren, huid, haar, nagels, bloed, enzymen en hormonen, zijn opgebouwd. Eiwitten worden in het spijsverteringssys­teem afgebroken in aminozuren, die ervoor zorgen dat het lichaam op een gezonde manier blijft functioneren en groeien.

Er bestaat een misvatting dat diëten op basis van kool­hydraten veel eiwitten bevatten. Voor sommige diëten is dat inderdaad het geval, terwijl bij andere diëten alleen wordt aangeraden om de hoeveelheid eiwitten af te stemmen op het aantal koolhydraten en vetten.

Net als bij koolhydraten en vetten, is het logisch dat u ‘goede’ eiwitten kiest in plaats van ‘slechte’ eiwitten (met veel verzadigd vet). In deze tijd waarin dieren en vissen die op boerderijen worden gehouden regelma­tig antibiotica krijgen toegediend, is het aan te raden om biologische producten te kopen, als u zich dat kunt veroorloven. Biologische productie is aan strikte regels gebonden en de producten zijn afkomstig van dieren die niet in kleine hokken worden gehouden en dus geen geneesmiddelen nodig hebben om ziektes te voorkomen die door kleine leefruimtes ontstaan.

Sommige diëten raden u aan om eigeel weg te gooien en alleen omeletten van eiwit te maken, of om eiver-vangers te gebruiken.Andere diëten stellen dat eigeel niet of zelfs verlagend werkt op het cholesterolgehalte in het bloed, en dat de vitaminen die het bevat hele eieren tot een veelzijdige voedzame eiwitbron maken. De meeste cardiologen zullen er bij u op aandringen om de inname van eigeel te beperken, hoewel in een recente studie van de universiteit van Harvard werd aangetoond dat de meeste mensen een ei per dag kun­nen eten zonder dat dit schadelijk is voor hun gezond­heid.

Plantaardige eiwitten komen voor in tofu, broccoli, bo­nen en peulvruchten, bruine rijst, bananen en soja.Veel deskundigen adviseren om bij een paar maaltijden per week soja-eiwitten te gebruiken in plaats van dierlijke eiwitten, vanwege de vele gezondheidsvoordelen van soja. Maar let goed op de etiketten, want soja is vaak genetisch gemanipuleerd en in Nederland buigt een commissie zich nog steeds over deze kwestie.

Hoeveel eiwitten zou uw dagelijkse voeding moeten bevatten?Voedingsdeskundigen en gezondheidsrichtlij­nen van de overheid geven tussen de 15 en 20 procent aan. Een gemiddelde volwassene heeft niet meer dan 60 gram eiwitten per dag nodig. Maar in sommige dië­ten, wordt aanzienlijk meer aanbevolen.

EIWITTEN

  • Dierlijke eiwitten: rund, varken, lam, kip, eend. spek, ham, worstjes, vis en schaal- en schelpdieren, melk, boter, kaas, eieren.
  • Vegetarische eiwitten: soja, tofu, pasta, broccoli, rozijnen, suikermaïs, bonen, peulvruchten, bruine rijst, bananen, kersen en meer voedsel­producten die we als koolhydraten beschouwen. Controleer in het tabellengedeelte van dit boek voor elk voedselproduct de kolom met eiwitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>