10 supertips voor gemakkelijker afvallen

Ik kreeg onlangs een mailtje van Katja Kallens van het Mentale Dieetplan en zij vroeg mij om dit met je te delen. Fabricio, die al enige tijd het Mentale Dieet Plan volgt en fanatiek bodybuilder is, stuurde haar een aantal tips.. Gezond afvallen was voor hem op zich niet de reden om mee te doen – het ging hem om het mentale aspect.
Je vindt de tips hieronder.

1. Vergelijk jezelf niet met anderen. Ieder mens is uniek in bouw en voorkomen. Jezelf vergelijken met anderen (bijvoorbeeld die hele dunne modellen in de media) is niet alleen demotiverend, maar ook onrealistisch. Je weet niet wat andere mensen doen om zo slank te zijn – het kan zelfs heel ongezond zijn. Je valt af voor jezelf, niet voor anderen.

2. Staar je niet blind op de weegschaal want dit is geen goede indicatie van hoeveel je afgevallen bent. Vocht, spiermassa en voor vrouwen de menstruatiecyclus spelen allemaal een hele grote rol in wat de weegschaal aangeeft. Dit betekent echter niet dat je niet afvalt en dit betekent niet dat wat je aan het doen bent geen effect heeft. Weeg je maximaal 1 maal per week en concentreer je op hoe je je voelt in plaats van het getal op de weegschaal.

3. Stel haalbare, kleine doelen: besluit om meer water te drinken, meer fruit en groenten te eten, aan tafel te eten, dagelijks te bewegen. Dit zal uiteindelijk leiden tot lange-termijn resultaten.

4. Wees gedisciplineerd: jij moet het uiteindelijk zelf doen. Verstop je niet achter excuses zoals slecht weer, een rottijd, etc.

5. Weet reacties van anderen op hun “waarde” te schatten. Veel mensen doen (helaas toch nog) wat vervelend als jij op die verjaardag geen stuk taart neemt. Er zijn ook veel mensen die het raar vinden dat jij je eigen eten meeneemt voor je lunch, of dat jij kiest voor een bakje kwark in plaats van een patatje. Wat ze ook zeggen: het maakt niet uit. De reacties komen vaak voort uit onwetendheid/jaloezie. Ga door met wat je doet: je bent bezig voor jezelf, niet voor een ander.

6. Zie gezond en verantwoord eten (dus goed voor jezelf zorgen) niet als moeilijk, een kwelling of als een dieet: zie het als een manier -een betere manier- van leven.

7. Wees niet bang voor (gezond) vet. Door alle verkeerde berichtgevingen in de media zijn een hoop mensen ‘vetvrij’ gaan eten. Gezond vet stimuleert echter je vetverbranding, het zorgt voor een betere stemming, een betere huid, betere opname van bepaalde voedingsstoffen in je lichaam.

8. Zorg ervoor dat je niet alleen fysiek lekker in je vel zit, maar ook mentaal. Stress, opgehoopte negatieve gevoelens en frustraties beïnvloeden je lichamelijke gezondheid negatief. Teveel aan stress zet bovendien een rem op je verbranding. Uit je gevoelens en zorg voor ontspanning.

9. Laat je niet gek maken door tijdschriften met superslanke filmsterren en modellen. Het merendeel van deze foto’s is geretoucheerd. Filmsterren en modellen zijn ook maar menselijk. Kijk maar eens op het internet waar je onbewerkte foto’s van sterren kunt vinden. Ook zij hebben last van cellulitis, ook zij zien er niet zo geweldig uit zonder make-up, ook zij hebben een ‘bad hair day’, ook zij hebben een buikje.

10. Loop niet te hard van stapel. Er zijn veel mensen die ineens heel bewust en gezond gaan eten en nooit meer iets ‘ongezonds’ van zichzelf mogen eten. Dit hou je niet vol. Begin met kleine veranderingen en wees flexibel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>